Sunday, 18 December 2011

Continue ...

Hubby dtg & terus hantar aku ke HSB ... ingatkan boleh terus masuk emergency ker aper, dgn keadaan aku yg sgt sakit ni ... ttp kena ambik no. & tunggu jgk ... aku dah tak tentu arah. Bayangkan nak tunggu 1 no. bergerak pun 1/2 jam kena tunggu, aku punya turn yg ke-20.. so discuss dgn hubby utk balik rumah & tgk mcm mn..
Smpi rumah masih sakit lg .. so hubby decide utk bawak aku ke Pantai Medical ... Lps hubby solat maghrib terus bwk aku ke klinik panel & dptkan referal letter utk ke PMC... Terus ke PMC..keadaan masih sakit yg amat ... on the way PMC, aku muntah .. nasib baik ada plastik ubat yg klinik bekalkan td .. kalau tak, muntah dlm kereta agaknya...
Sampai di PMC terus masuk ke emergency, tunggu utk jumpa doktor ... at last doktor decide utk warded .. (company cover utk rawatan kemasukan wad) ... selepas urusan kemasukan wad .. terus tolak ke wad ... alhamdulillah selesai urusan kemasukan ..

22 Sept. 2.00 am
My specialist Dr. Dr. Narayanan dtg utk check aku ... tekan2 perut & tanya serba sedikit keadaan aku ...lps tu aku terus tido semula ...

22 Sept 8.00 am Nurse dtg utk inform buat scan pg tu ... nurse tak kasi aku kencing dulu sbb nak kena pegi scan kat lab..
Dalam keadaan yg sgt berdebar2 lps scan aku tanya pd dr yg buat scan tu ... nampak mcm ada benda besar dlm aku punya rahim .. aku tanya pd dr. tu ... dier ckp ada FIBROID & dier kater tunggu keputusan drpd Dr Nara & Dr akan explain pd aku nanti ... On the way ak balik wad aku dah nangis yg amat .. tak tahu nak ckp aper2 .. dlm fikiran dah terbayang yg bukan2 ...
Maser di wad aku hanya ingat pd Allah, mak&ayah & suami ku shj ... kesedihan yg xdpt digambarkan ... barulah waktu ini aku ingat pd Allah ... bacaan ayat Al-quran & zikir2 shj yg aku baca .... sesuatu yg tidak dpt di gambarkan ttg nasib aku .. adakah aku tidak dpt lahirkan zuriat utk suamiku ????? Ya Allah tolonglah hambamu ini ...
Family aku, alang & banglang, mak & ayah dtg dtng melawat siang tu .. kebetulan mak & ayah ada kat rumah aku ... alhamdulillah mereka memberi kata2 semangat pd ku ...
Inform by nurse Dr. Nara akan dtg ptg utk ketahui result scan aku ...
4.00 pm Dr. Nara dtg utk expalin mengenai result scan aku pg td .. hubby pun ada skali..
Dr Nara inform mmg terdapat ketumbuhan dlm rahim aku, tp tak dpt dipastikan apakah ketumbuhan itu. Samaada FIBROID @ ADENOMAYOMA. Utk pastikan samaada FIBROID @ ADENOMAYOMA, Dr. Nara suruh buat MRI keesokannya..

23 Sept 8.30
Buat MRI - Fully scan. Penuh debaran... Sepanjang buat MRI hanya zikir2 shj..
Ptg, Dr Nara dtg & kebetulan hubby ada dan dpt penerang dr Dr. Nara apa sbnrnya yg berlaku..
Dr explain yg aku ada adenomayoma (uterus membengkak 5.5cm)..Ovari ok. Tiada cyst pd bhgn peranakan aku.Dr. Nara inform yg aku tak perlu operation. Dr hanya akan inject lucrin utk stop period aku 4-6kali.& kecutkan bengkak tu.Utk inject yg ke5 Dr. akan check dulu samaada bengkak aku dah kecut @tak. Jika tak, kena continue sehingga uterus aku berada pd saiz normal & explain bla..bla...
Dah boleh discharge.Follow-up & dtg appointment 30.9.2011. Sblm discharge Dr. dah inject lucrin yg pertama. Dpt MC 1week...End..

p/s : Harapan ada TTC yg sudi membaca kisah aku ni.. & klau ada ttc yg ada pengalaman mengenai adenomayoma boleh share dgn aku.. TQ

3 comments:

  1. Syukur awk tak cyst....cuma uterus membengkak~ Ape rawatan yg doktor beri utk surutkan bengkak pada uterus...??

    ReplyDelete
  2. Dr. hanya beri sy injection lucrin shj... utk stop period sy dulu & utk kecutkan bengkak sy tu...xder kasi ubat lain..

    ReplyDelete